Buitenles, klimmen en spelend leren

(https://www.stadwageningen.nl/lokaal/overig/786130/buitenles-klimmen-en-spelend-leren)

26 januari 2022

Splinternieuw schoolplein Tarthorstschool

WAGENINGEN Veel groen, meer afwisseling en zo duurzaam mogelijk, met natuurlijke materialen. Dat was de grote wens voor het nieuwe schoolplein. En dat is gelukt.

Het oude schoolplein van OBS de Tarthorst was kaal, met alleen tegels en drie oude speeltoestellen. Het nieuwe schoolplein nodigt veel meer uit om te bewegen en te ontdekken. Houten klimrekken, palen met veel touwen, houtsnippers of zand eronder, een vergrootglaspaal om beestjes en plantjes beter te bekijken. De natuur terugbrengen gebeurde al in de school. Er was al een kleine moestuin. Nu is dus ook het speelplein natuurlijker en uitdagender. 

Sandra Tummers en Gerrie Lam zijn initiatiefnemers en samen met een team van docenten, ouders en leerlingen is het plan bedacht.

Het kostte twee jaar voorbereiding om dit plan en de financiering rond te krijgen, maar daarna was het in slechts twee, drie weken gerealiseerd. Alleen de beplanting moet er nog in. Dat moet natuurlijk in de juiste periode gebeuren.

Sandra: “Er komen bloeiende planten in, eetbare planten en bessenstruiken. En de leerlingen hebben vorig jaar bijenhotels gemaakt samen met het Groene Wiel. Die komen hier ook te staan.”

Een deel van de tegels is gebruikt voor het maken van een halfronde bank, de buitenklas. En niet alle stenen zijn weggehaald, er moet nog wel gevoetbald kunnen worden. 

Nu kunnen de kinderen meer buiten les krijgen. In een kring in de buitenklas bijvoorbeeld, maar ook al springend en stappend sommen en tafels leren op het rekenvierkant. Het team gaat daarover bijleren bij Beweegwijs.nl.

De aanleg is gedaan door Rinie ter Haar, die met zijn praktische ervaring goed meedacht met de inrichting. Het geheel is deels bekostigd door de school, deels door gemeente en provincie. Vorige week werd het nieuwe plein, na een bouwperiode van slechts twee weken, opgeleverd.